De huizenkopers van vandaag hebben meer keuze dan ooit tevoren als het gaat om de huizen die ze kopen. Naast vierkante meters, aantal slaapkamers en badkamers en andere kenmerken, kunnen kopers ook kiezen uit verschillende energiezuinige opties. Een energielabel kan hier meer inzicht in geven. Een energielabel is een document dat informatie geeft over hoeveel energie een woning verbruikt. De informatie op het etiket is gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd in een laboratoriumomgeving.
Het doel van een energielabel is om kopers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over de woning die ze overwegen te kopen. Het label kan kopers helpen geld te besparen op hun energierekening en ook het milieu te beschermen door de hoeveelheid geproduceerde broeikasgassen te verminderen.
Wat houdt een energielabel voor uw huis in
Naarmate de wereld steeds digitaler wordt en afhankelijker wordt van technologie, groeit de behoefte aan efficiënte en duurzame energie. Een manier om aan deze behoefte te voldoen, is door het energieverbruik van uw huis te labelen. Dit kan u helpen te begrijpen hoeveel energie uw huis verbruikt en weloverwogen beslissingen te nemen over manieren om het verbruik te verminderen.
Lees hier meer over wat het woninglabel inhoudt
Hoe wordt het energielabel voor uw woning bepaald?
Het energielabel wordt bepaald door de verwarmings- en koelingsbehoefte van de woning te berekenen, evenals het elektriciteitsverbruik. Op het label staan ook de geschatte kosten voor verwarming en koeling van de woning per jaar. Het energielabel is een norm voor de hele Europese Unie.
Hoe komt u aan een energielabel voor uw huis?
U kunt uw energielabel laten beoordelen door een energieprestatieadviseur. Zij beoordelen uw woning op basis van een nationaal erkend scoresysteem om de energie-efficiëntie van een huis te meten. De beoordeling houdt rekening met isolatie, luchtlekkage, verwarmings- en koelsystemen, waterverwarming en verlichting.
Zodra u uw beoordeling heeft, genereert de beoordelaar een rapport met een energielabel voor uw woning. Het label laat zien hoe uw woning zich qua energie-efficiëntie verhoudt tot andere woningen van hetzelfde formaat en type. Het bevat ook aanbevelingen om uw huis energiezuiniger te maken.
Lees hier meer over het aanvragen van een energielabel voor uw woning
Wat zijn de verschillende energielabels voor een woning?
Er zijn vier hoofdtypen energielabels voor een woning: A, B, C en D. Het A-label is het meest zuinig, het D-label het minst zuinig. Het verschil tussen elk type label is hoeveel energie de woning verbruikt ten opzichte van andere woningen van vergelijkbare grootte en constructie. De belangrijkste factor bij het bepalen van de energie-efficiëntie van een woning is de isolatie. Woningen met een goede isolatie hebben een lagere energierekening, ook als ze een minder zuinig energielabel hebben. Enkele kenmerken die een huis energiezuiniger kunnen maken, zijn onder meer energiezuinige apparaten, hoogrendementsramen en goed afgesloten deuren en ramen.
Hoe kan ik het energielabel van mijn woning verbeteren?
Er zijn veel manieren om het energielabel van uw woning te verbeteren. Een manier is om uw huis af te dichten met kit en isolatie. Dit maakt het luchtdichter en vermindert de hoeveelheid energie die u gebruikt om uw huis te verwarmen en te koelen. Een andere manier om uw energielabel te verbeteren, is door uw oudere apparaten te vervangen door nieuwere, zuinigere apparaten. U kunt ook zonnepanelen of windturbines plaatsen om uw eigen stroom op te wekken. Door deze eenvoudige wijzigingen aan te brengen, kunt u de energie-efficiëntie van uw huis drastisch verbeteren en uw maandelijkse energierekening verlagen.
Is een energielabel nodig voor de verkoop van een huis?
In Nederland is het als eigenaar verplicht om bij de verkoop van een woning te laten zien hoe energiezuinig een woning is. Hiermee heeft de verkopende partij een duidelijk inzicht in de verwachte energiekosten.